Header szöveg

Csongrád Megyei TIT  

tudományos ismeretterjesztés, tehetséggondozás, szakmai klubok, szakkörök, 
nyelvvizsgáztatás, minősített nyelvi képzések - E-000826/2014

Cím: 6720 Szeged, Kárász u. 11.
Elérhetőségeink:  Telefon/Fax: 62/426-733; Mobil: 06-30/726-10-63 
E-mail: info@titszeged.hu vagy iroda@titszeged.hu 
Ügyfélfogadás:  hétfő és szerda: 08:30-18:00 kedd és csütörtök 9:30-18:00-ig és péntek: 08:00-12:00-ig.

 

TELC vizsgaismertető

FIGYELEM! Megszűnik a TIT-TELC vizsga Magyarországon,

már csak 2 vizsgalehetőség!

2019. február 2. után Magyarországon megszűnik a TIT-TELC vizsga,

de március 2. után folytatjuk utunkat az első hazai fejlesztésű, államilag akkreditált számítógépes vizsgánkkal, az iXam vizsgával.

A legnépszerűbb nemzetközi vizsgát már csak 3 alkalommal lehet letenni nálunk a következő időpontokban.

TIT-TELC vizsgaidőpontok:

2018. november 17.

2019. január 12.

2019. február 2..

DE AGGODALOMRA SEMMI OK:

Angol nyelvből A2, B1, B2 C1 szinten várjuk az iXam vizsgára, melyen:

szótár használata engedélyezett,

számítógépes változata mellett papír alapon is elérhető,

számítógépes vizsgánál 7 nap alatt, a papír változatnál 10 nap alatt biztosítjuk az eredményközlést,

VIZSGÁZÓ BARÁT, fiatalos vizsga az ÚJ NEMZEDÉK SZÁMÁRA,

német változata is készülőben van.

További információ: www.ixam.hu

Vizsgázóbarát változás a TELC

nyelvvizsgákon

 

 

2017. februártól az akkreditált TELC nyelvvizsgákon könnyebb komplex nyelvvizsga bizonyítványt szerezni!

Amennyiben az akkreditált nyelvi írásbeli és szóbeli részvizsgán is eléri a készségenként szükséges 40%-ot, akkor a gyengébben sikerült rész vizsgát kompenzálni lehet a jobban sikerült másik résszel, ha a szóbelin és írásbelin mutatott teljesítmény átlaga eléri a 60%-ot.


A változás az akkreditált komplex vizsgákra történő jelentkezéseket érinti!


Tehát az angol B1, B2 és C1, valamint a német A2, B1, B2 és C1 komplex vizsgákat.

 

 

 

Tájékoztatás a 2016. november 1-től életbe lépő változásokról

A NYAK által előírt, a vizsga szerkezetét érintő változások, a telc vizsgarendszerben a 2016. november 19-i nyelvvizsgától lépnek életbe. Az október 8-i vizsgákat azonban még a korábbi rend szerint bonyolítjuk le.

A változás csak a következő, akkreditált vizsgákat érinti: NÉMET B1, NÉMET B2, ANGOL B1 és ANGOL B2

A többi vizsga változatlan marad, azaz a német A2, német C1, angol A2, angol C1, francia, olasz, spanyol, orosz és török vizsgák feladatai a jelenlegi formában maradnak.

A www.telc.hu oldalon folyamatosan közzétesszük a változásokkal kapcsolatos híreket. 

A német B1, német B2, angol B1 és angol B2 vizsgákat érintő változások:
NÉMET B1:
a) A korábbi 1 levél helyett 2-t kell majd írni összesen 60 perc alatt.
Az egyik levél marad az egyik korábbi típus, emellett a másik levél egy e-mail lesz. Az új levélre (az e-mailre) 30 pontot lehet majd maximálisan kapni, ezáltal a két levélre kapható összes pontszám: 75 pont lesz. Az e-mailre minimum 60 szót kell írni. 
b) A magnóhallgatás 1. része megváltozik, nem igaz-hamis feladat lesz, hanem párosító (mint az angol B2 feladat 1. része). Ezt a részt egyszer lehet majd meghallgatni.

NÉMET B2: 
a) A korábbi 1 levél helyett 2-t kell majd írni összesen 60 perc alatt.
Az egyik levél marad az egyik korábbi típus, emellett a másik levél egy e-mail lesz. Az új levélre (az e-mailre) 30 pontot lehet majd maximálisan kapni, ezáltal a két levélre kapható összes pontszám: 75 pont lesz. Az e-mailre minimum 80 szót kell írni. 
b) A magnóhallgatás 1. része megváltozik, nem igaz-hamis feladat lesz, hanem párosító (mint az angol B2 feladat 1. része). Ezt a részt egyszer lehet majd meghallgatni.

ANGOL B1: 
a) A korábbi 1 levél helyett 2-t kell majd írni összesen 60 perc alatt.
Az egyik levél marad az egyik korábbi típus, emellett a másik levél egy e-mail lesz. Az új levélre (az e-mailre) 30 pontot lehet majd maximálisan kapni, ezáltal a két levélre kapható összes pontszám: 75 pont lesz. Az e-mailre minimum 60 szót kell írni. 
b) A magnóhallgatás 1. része megváltozik, nem igaz-hamis feladat lesz, hanem párosító (mint az angol B2 feladat 1. része). Ezt a részt egyszer lehet majd meghallgatni.

ANGOL B2:
A korábbi 1 levél helyett 2-t kell majd írni összesen 60 perc alatt.
Az egyik levél marad az egyik korábbi típus, emellett egy e-mail lesz a másik levél. Az új levélre (az e-mailre) 30 pontot lehet majd maximálisan kapni, ezáltal a két levélre kapható összes pontszám: 75 pont lesz. Az e-mailre minimum 80 szót kell írni.

A B2 szintű vizsgák írásfeladatánál a novemberi vizsgától nem lesz választási lehetőség, hanem a két meg adott feladatot (egy „régi" típusú levelet és egy e-mail-t) kell majd kidolgozni. Az alábbiakban mintafeladatok találhatók az új levélfeladatokról. 

Példák az új, e-mail levélfeladatokhoz:
NÉMET B1:
Sie wollen mit einem Freund/einer Freundin ein Konzert besuchen.
Schreiben Sie eine kurze E-Mail an Ihre/n Freund/in und schlagen Sie vor, was Sie gerne machen wollen und warum.
Schreiben Sie mindestens 60 Wörter.
Javaslat a felkészüléshez: a vizsgázó hívja el egy barátját egy koncertre, írja le, hogy melyikre, és konkrétan indokolja is meg, hogy miért szeretne vele menni. Fontos, hogy a vizsgázó ne általános dolgokat írjon a koncertlátogatásról.

NÉMET B2: 
Ihr/e Freund/in zieht in Erwägung, ein Auto zu kaufen und fragt Sie um Rat. Schreiben Sie eine kurze E-Mail an Ihre/n Freund/in und erklären Sie, warum Sie dies nicht für eine gute Idee halten, und machen Sie einige Alternativvorschläge.
Schreiben Sie mindestens 80 Wörter.
Javaslat a felkészüléshez: a vizsgázó reagáljon a konkrét levélre, fejtse ki konkrétan, hogy miért nem tartja jó ötletnek, hogy a barátja kocsit vegyen, illetve mit javasol neki helyette. Fontos, hogy a vizsgázó ne általános dolgokat írjon az autótartásról, üzemelésről.

ANGOL B1: 
You want to go to a concert with a friend. Write a short email to your friend suggesting the idea and saying why you'd like your friend to come. 
Write at least 60 words
Javaslat a felkészüléshez: a vizsgázó hívja el egy barátját egy koncertre, írja le, hogy melyikre, és konkrétan indokolja is meg, hogy miért szeretne vele menni. Fontos, hogy a vizsgázó ne általános dolgokat írjon a koncertlátogatásról.

ANGOL B2:
Your friend's thinking of buying a car & has asked for your advice. Write a short email to your friend explaining why you think buying a car is not good idea & making suggestions on what your friend should do instead.
Write at least 80 words
Javaslat a felkészüléshez: a vizsgázó reagáljon a konkrét levélre, fejtse ki konkrétan, hogy miért nem tartja jó ötletnek, hogy a barátja kocsit vegyen, illetve mit javasol neki helyette. Fontos, hogy a vizsgázó ne általános dolgokat írjon az autótartásról, üzemelésről.

 

 

A TELC (The European Language Certificates) nyelvvizsga bizonyítványa garancia a nyelv kiváló szintű, kommunikáció-orientált ismeretére. A TELC a frankfurti telc GmbH vizsgarendszere, a magyarországi kizárólagos képviselője a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat.

Szegeden a Koch Sándor Csongrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulatnál (TIT) lehet ilyen vizsgát tenni. 

 

A TELC bizonyítvány államilag elismert, valamint az Európai Unió és a közép-európai térség számos - összesen 20-nál is több - országában elfogadott nemzetközi nyelvvizsga, melyet továbbtanuláshoz és munkavállaláshoz  egyaránt elfogadnak.

Lényege, hogy a tanítás és a tanulás a motivációra épül, amely képessé teszi a résztvevőket mind a szóbeli, mind az írásbeli önkifejezésre és arra is, hogy másokat megértsenek az adott idegen nyelven. A rendszer népszerűvé válásában az is szerepet játszik, (játszott), hogy a vizsgákra próbavizsgákkal fel lehet készülni; maga a vizsga pedig nem a nem tudást, hanem a tudást keresi. A TELC nem a nyelvről oktat, hanem a nyelvet tanítja, a való életben használhatatlan, öncélú, „diáknyúzó” feladatok helyett a kompetenciaszinteknek megfelelően a szóbeli és írásbeli kommunikációt, gondolatközlést megalapozó készségeket fejleszti.

 

Mind a nyelvtanfolyamok, mind a nyelvvizsgák a praktikus és a kreatív  tudást helyezik előtérbe a passzív lexikális tudással szemben. A tanfolyami anyagok és a vizsgakérdések is szorosan a mindennapi életszituációkhoz kötődnek, biztosítva ezzel az elsajátított tudás  hasznosságát és felhasználhatóságát. A tanárok és vizsgáztatók  rendszeres, magas színvonalú, a frankfurti központ által szervezett  továbbképzéseken, aktualizáló tréningeken vesznek rész.

 

Letölthető mintafeladatsorok a www.telc.hu weboldalon Nyelvvizsgák/vizsgaleírások menüpont alatt.

 

 

Vizsgaleírások: