NEA

Támogatóink:
NEA ME BGA

Header szöveg

 Csongrád Megyei TIT  ixam logó

tudományos ismeretterjesztés, tehetséggondozás, szakmai klubok, szakkörök, 
nyelvvizsgáztatás, minősített nyelvi képzések 

Cím: 6720 Szeged, Kárász u. 11.

Elérhetőségeink:  Telefon/Fax: 62/426-733; Mobil: 06-30/726-10-63 
E-mail: info@titszeged.hu vagy iroda@tit3szeged.hu 
Ügyfélfogadás:  kedd,szerda: 8:00-12:00

Igény esetén egyéb időpontban telefonos egyeztetés alapján.

 

Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti verseny

 

 

Kedves Szaktanárok, Versenyzők!

 

 

Felkészítő Pedagógusok!

 

 

Az általunk megyei szinten szervezett Kaán Károly Természetismereti verseny

 

megyei döntői a koronavírus helyzet miatt halasztódnak! 

 

 

 Az új fordulók időpontjai a következők:

 

 Megyei Döntő ideje/helyszíne: Országos Döntő ideje/helyszíne: 
 

2020. 09. 18.

10 óra (péntek)
 2020. 10.16-17-18. (péntek –szombat - vasárnap)
 Arany János Általános Iskola, Szeged  Mezőtúri Református Kollégium, Gimnázium, Szakgimnázium Általános Iskola és Óvoda, 5400 Mezőtúr, Kossuth L. út 2.

  

 

Minden diák a nevezett évfolyamának megfelelő évfolyamon fog versenyezni, tehát a 2019/2020. tanévben lévő évfolyama fog számítani szeptemberben.

A megyei döntőt, a kiírásnak megfelelően szervezzük, az új időpontban. Újabb értesítést fogok küldeni aug. végén a verseny megyei részleteiről.

A verseny kiírásban eredetileg megadott feltételek nem változnak, tehát marad a megadott  ismeretanyag. (A felületen lentebb gördítve, olvasható az eredeti versenyfelhívás.)

Az őszre halasztott megyei fordulón a korábban benevezett tanulók vehetnek részt, mindenki a nevezés szerinti iskolája képviseletében.

 

Megértésüket köszönjük!

 

VERSENYKIÍRÁS

 

XXVIII. Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti verseny

2019/2020. tanév

 

A verseny kiírója és országos rendezője: Benkő Gyula Környezet-és Természetvédelmi Oktatóközpont Egyesület Mezőtúr

Csongrád megyében a verseny szervezője: Koch Sándor Csongrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő társulat.

Megyei szervező: Balogh Terézia, TIT tehetséggondozó referens (közoktatási szakértő, szakfelügyelő)

Szakmai vezető: Kissné Gera Ágnes, intézményvezető, közoktatási szakértő, intézményvezető

Helyszín: Szegedi Arany János Általános Iskola

Megyei döntő helyszíne: Szegedi Arany János Általános Iskola

Szakmai együttműködők:

Mezőtúri Református Kollégium, Gimnázium, Szakgimnázium Általános Iskola és Óvoda (Mezőtúr), TermészetBÚVÁR Alapítvány, NEFAG Zrt. Szolnok, Alföldkutatásért Alapítvány Kisújszállás, Karcagi SzC Teleki Blanka Gimnáziuma, Szakgimnáziuma, és Kollégiuma (Mezőtúr), TIT Szövetség tagegyesületei

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai a Kar Szarvas, Agrárminisztérium, Országos Erdészeti Egyesület Mezőtúr Város Önkormányzata, Mezőtúr Város Önkormányzata, Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti Versenyért Alapítvány

A verseny célja:

A különböző iskolatípusban tanuló 5-6. osztályos gyerekeknek lehetőséget biztosítani a megmutatkozó tehetségeik kibontakoztatására: környezetük önálló megfigyelésében, a terepmunka gyakorlásában, a kutatómódszerek önálló alkalmazásában, mondanivalójuk kiselőadás során történő kifejtésében.

A verseny ismeretanyaga:

A 4-5-6. évfolyamon feldolgozott tananyaghoz kapcsolódik. Természetismereti, környezetismereti, biológiai, földrajzi, alapismeretek, vizsgálatok, kibővítve a lakóhelyi környezet és a hazai erdők élővilágának bemutatásával. Valamint a verseny keretében szervezett terepgyakorlat tapasztalataival, és a Körös-Maros Nemzeti Parkról és az Aggteleki Nemzeti Parkról szerzett ismeretekkel.

A verseny alapirodalma:

 

Tájékoztató a következő tanévre:

 

A jövő évi forduló ismeretanyagát érinti, hogy TermészetBúvár magazin 2020/3. lapszámát digitális formában adja közre a TermészetBÚVÁR Alapítvány. A honlapról, díjtalanul letölthető a Kaán Károly-verseny teljes körű felkészülési anyaga.

Kérés, kérdés esetén a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. elérhetőségen, vagy a 30/513-3737 számon keressenek az érintettek!

A verseny ismeretanyagát feldolgozó tankönyvek, amelyek az érvényes tankönyvjegyzékben szerepelnek. Kaán Károly élete és munkássága. A TermészetBÚVÁR című lap 2019. 3-4-5-6. és a 2020. 1. számaiban szereplő ajánlott irodalom a felkészüléshez. A poszter, a virágkalendárium és az útravaló rovatokhoz kapcsolódó képek és szöveges információk (2020. 2. szám csak az országos döntőben szerepel). A Körös-Maros Nemzeti Park és a Aggteleki Nemzeti Park alapvető ismerete a TermészetBÚVÁR által megjelentetett leporellók segítségével, amelyek díjtalanul letölthetőek a honlapról: http://www.tbuvar.hu/.

A verseny fordulói:

  1. 1.Iskolai/házi forduló: 2020. március 4. (szerda) 14 óra
    1. Átutalás a CsongrádMegyei TIT bankszámlájára
    2. KészpénzbefizetésaCsongrádMegyeiTITügyfélszolgálatiirodájában(6720 Szeged,Kárászu.11.)
    3. KészpénzbefizetésaCsongrádMegyeiTITbankszámlájára bármelyik

A verseny első fordulóját a versenybizottság által biztosított egységes feladatlappal az iskolákban a szaktanárok szervezik meg. Az iskolai forduló feladatai elsősorban a tankönyvjegyzékben szereplő könyvek ismeretanyagára épülnek. A központi feladatlapokat és javítókulcsokat a verseny előtt 2 nappal a megyei versenyfelelős küldi meg e-mail-ben az iskola igazgatójának. (A megyei versenyfelelősök 4 nappal a verseny előtt e-mailben kapják meg a versenybizottságtól a feladatlapokat és a javítókulcsokat). Az iskola feladata a feladatlapok nyomtatása, a verseny lebonyolítása és az értékelés és jelentkeztetni diákjait a megyei döntőre.

Nevezési határidő a megyei döntőre: 2019. március 13. szerda

Nevezés módja: E levél mellékleteként szereplő nevezési lapon szereplő adatok megküldése az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.e-mail címre.

Nevezési díj: 2.500.- FT/fő

 

A nevezési díjak fizetése is aktuális. Többen már rendezték!

Befizetések:

A kért és elmaradt átutalási számlákat küldi a TIT.  Személyes befizetés is lehetséges. Előtte javaslom az időpont egyeztetést a következő elérhetőségek valamelyikén.

Elérhetőségek:  Telefon/Fax: 62/426-733; Mobil: 06-30/726-10-63 
E-mail: 
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 

Nevezési     díj befizetése 2019. 04.   10-ig       a Csongrád Megyei TIT részére a vállalt módon.

Választható fizetési módok:

        Takrékbank ZRT.kirendeltségben.

Számlatulajdonos: Koch Sándor Csongrád Megyei TIT

Számlaszám: 57400107-11138295 Takarékbank ZRT.

-         Iskolaneveéscíme,ahonnananevezéstküldik

-         Számlázási név és cím, aki a nevezési díjakat kiegyenlíti (iskola,alapítvány, tankerület,szülő,szaktanár…)

-         Postázási név és cím, ahová a számlát küldhetjük (amennyiben eltér a számlázásicímtől)

Felvilágosítástad: Balogh Terézia: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., tel: 30/513-3737

Fizetéssel kapcsolatos kérdések esetén: tel. TIT 30/7261063

A megyei versenyre jutott versenyzők adatait (név, iskola, felkészítő tanár, a házi verseny résztvevőinek száma) 2020. március 13-ig kell eljuttatni a megyei versenyszervezőhöz

a csatolányban küldött jelentekzési lap megküldésével az A központi feladatlap 100 pontos, megoldásának időtartama 80 perc. A megyei fordulóba jutás feltételeit a megyei szervező határozza meg. Csongrád megyében nem tervezünk létszám korlátot bevezetni.

A nevezési lapon feltüntetett diákok sorrendje az iskolai döntőn elért teljesítményük alapján történjen! (Ha “kezelhetetlenül” sok versenysző nevezése történne, akkor a nagyon magas létszámú nevezések eesetén egyeztetnén a szaktanárokkal. Nem várható ezen eset beállta!).

  1. 2. A megyei (fővárosi) forduló: 2020. szeptember 18. (péntek) 10 óra
  2. 3.Országos forduló: 2020. október 16-17-18. (péntek-szombat-vasárnap)

A megyei fordulót a versenyfelelősök az erdőgazdaságok és a helyi partner szervezetek segítségével szervezik meg.

A verseny szakmai anyagait (feladatlapok, javítókulcs) a versenybizottság biztosítja. A dolgozatokat központi javítókulcsok alapján a helyi versenybizottság értékeli és javítja. A megyékben a legmagasabb pontszámot elért ötödikes és hatodikos tanuló közül az juthat az országos döntőbe, aki a versenybizottság által biztosított újabb feladatlapot jobb eredménnyel oldja meg.

Helye: Mezőtúri Református Kollégium, Gimnázium, Szakgimnázium Általános Iskola és Óvoda, 5400 Mezőtúr, Kossuth L. út 2.

Résztvevők: A megyei döntők legjobb 5. vagy 6. osztályos tanulója (megyénként egy fő, Budapestről összesen 6 fő juthat az országos döntőbe, de egy intézményből maximum 2 fő.

A döntő írásbeli-, szóbeli fordulóból és terepgyakorlatból áll. A szóbeli fordulón 5 perces kiselőadás keretében a versenyző beszámol saját kutatásai, megfigyelései alapján a lakóhelye vagy tágabb környezete (megyéje, régiója) természeti és környezeti értékeiről, azok állapotáról, a károsodások megelőzésének lehetőségeiről. Téma lehet: az élővilág (például: erdeink, őshonos növények és állatok, stb.) átalakulása, de bemutathatók az életmód és a foglalkozások, illetve a környezetvédelmi hagyományok, akciók is.

Demonstrációként felhasználható: fotó, videofilm, számítógépes prezentáció.

Az országos forduló része a poszter verseny. Egy A/1-es méretű posztert (akasztóval együtt) kell készíteni minden résztvevőnek. Ez a poszter alapját képezi annak a kiállításnak, amelyet hagyományainkhoz híven az országos verseny ideje alatt fogunk rendezni.

A poszter témája: Klímaváltozás-globális felmelegedés

A technika tetszőlegesen választható (fotó, rajz, festmény, grafika technikák, kollázs- montázs, esetleg domborműszerű megoldások)

A három napos országos fordulón a tanulók és a felkészítő tanárok költségtérítésének mértéke (hozzájárulás a technikai lebonyolítás költségeihez: szállás, étkezés, helyi utazások) a támogatásoktól függ. Erről a későbbiekben adunk tájékoztatást.

A versenyeredmények közzététele:

2020. május 24-én Mezőtúron a záróünnepségen, a TermészetBÚVÁR 2020/4. számában és az Interneten a http://tbuvar.hu/, www.kaankaroly.hu, www.oee.hu honlapokon tekinthetők meg az eredmények. A háromnapos versenyről video- és fotódokumentáció készül. A korábbi versenyek video anyagai az interneten elérhetők. YouTube: Kaán Károly verseny.

A verseny díjazása:

A fődíjas tanulók és felkészítő tanáraik (3-3 fő) Kaán Károly Emlékérmet (Az Emlékérem alkotója: Györfi Sándor Kossuth, Munkácsy és Mednyánszky – díjas szobrászművész.) és tárgyjutalmat kapnak. A TermészetBÚVÁR Alapítványtól a magazin egy éves előfizetését, könyvsorozatot és CD- kiadványokat, továbbá az Erdészeti Lapok és A mi erdőnk egy éves előfizetését, természetismereti táborozási lehetőséget, tárgy-és könyvjutalmat kapnak. További díjak: az elméleti fordulón, a terepgyakorlaton valamint a kiselőadáson kiemelkedő eredményt elért versenyzők tárgyjutalomban részesülnek. Az országos forduló résztvevői kedvezményes táborozási lehetőséget kaphatnak a XX Kaán Károly természetismereti táborban (Szolnok, Kaán Károly út 71. NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház). Minden döntőbe jutó tanuló (25 fő) és felkészítő tanáraik emléklapot kapnak. Külön elismerésben részesülnek a kettő vagy több alkalommal visszatérő felkészítő tanárok.

Országos kapcsolattartók:

Szakmai kérdésekben:

Bódis Bertalan Juhász-Nagy Pál díjas tanár, Kaán Károly Versenybizottság szakmai vezetője

biológia - földrajz-természetismeret szaktanácsadó, országos szakértő

elérhetősége mobil: +36 30 627 0704, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Országos szervezési kérdésekben:

Dr. Krizsán Józsefné – Pro Natura díjas tanár, a Kaán Károly Versenybizottság titkára

5400 Mezőtúr, Sugár út 10. Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

mobil tel: +36 30 478 2141 vezetékes tel:+36 56 350 940

 


Csongrád megyében új szervezőként kerülünk Önökkel kapcsolatba. Bízunk a sikeres együttműködésben!

Szeged, 2019. 12. 28.

Üdvözlettel:

PelleTamáss.k.                                             BaloghTerézias.k.

TITmegyei ügyvezető igazgató                   tehetséggondozásireferens

                                             közoktatási szakértő